Asumisopas

Asumisen alkuun

Voit ottaa asunnon vastaan sen jälkeen kun olet allekirjoittanut vuokrasopimuksen. Vakuuslasku ja vuokranmaksukuitti lähetetään sähköpostitse. Vakuus tulee olla maksettu ennen muuttopäivää ja avainten luovuttamista. Täytä muuttoilmoitus postiin ja maistraattiin. Ilmoita myös kiinteistöhuoltoyhtiölle muutostasi. Muista tehdä sähkösopimus sähköyhtiön kanssa. Lisätiedot löytyvät muutto-ohjeesta.

Asunnon avaimet kuitataan Lempäälä-talon palveluaulassa osoitteessa Manttaalitie 15, 37500 Lempäälä. Säilytä avaimia huolellisesti, ja ilmoita kadonneista avaimista. Älä luovuta avaimia ulkopuolisille. Kiinteistöyhtiö huolehtii tarvittaessa lukkojen uudelleen sarjoituksesta ja uusien avainten hankinnasta. Emme hyväksy itse teetettyjä avaimia kadonneiden tilalle. Asukas on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa lukkojen sarjoitusten ja avainten hankinnan kustannukset. Asuntoon muutettuasi tutki paikat tarkasti, sillä sinun tulee ilmoittaa asunnon vioista ja puutteista Lempäälän Vuokrakotien toimistoon välittömästi. Huoneistot tarkastetaan aina asukkaan vaihtuessa, ja sellaiset viat, jotka häiritsevät asumistasi korjataan mahdollisimman pian.

Täytäthän sisäänmuuttotarkastuslomakkeen viikon kuluessa muutosta.

Asunto vuokrataan siinä varustelutasossa kuin se on sopimuksen teko hetkellä. Lisävarustelusta tulee sopia isännöitsijän kanssa. Asukas maksaa itse mahdollisista muutostöistä aiheutuvat kustannukset.

VAKUUS JA VUOKRA


Vakuusrahan saa takaisin

Vuokrasopimukseen on merkitty vakuusmaksu. Se on raha, jonka maksat vuokranantajalle ennen vuokrasopimuksen alkamista. Kun luovutat asunnon avaimineen hyvin siivottuna ja muutenkin asiallisessa kunnossa ja vuokrasi ovat maksettuina, saat vakuusrahan takaisin. Siivousohje poismuuttavalle asukkaalle.

Vuokrat ajallaan

Olet saanut vuokranmaksukuitin, joilla maksat vuokrasi kunkin kuukauden toiseen päivään mennessä. Kun näppäilet laskun muista käyttää viitenumeroa. Oikea viite varmistaa maksun perille tulon mahdollisimman nopeasti. Voit myös antaa vuokramaksusi pankin hoidettavaksi maksupalveluna. Lempäälän Vuokrakodeilla ei ole käytössä suoraveloitusta.

Vuokra pitää maksaa eräpäivään mennessä. Vuokratalot toimivat omakustannusperiaatteella: tulojen tulee kattaa menot. Viivästyminen vuokranmaksussa saattaa aiheuttaa korotuksia vuokriin. Ilmoitathan heti vuokravalvojalle, jos vuokranmaksuun tulee viivästyksiä.

Vuokranantajan on ryhdyttävä perintätoimiin jo yhden kuukauden vuokran laiminlyönnistä. Vuokravelan kasvaessa vuokralaisen kahden kuukauden vuokran tai asumistuen saajilla kahden kuukauden omavastuun suuruiseksi, maksumuistutuksessa asetetaan velan maksamiselle määräaika, jonka jälkeen vuokranantaja ryhtyy oikeudellisiin toimiin vuokrasopimuksen purkamiseksi ja saataviensa perimiseksi.

AUTOPAIKAT


Autopaikasta maksetaan myös kesäkuukausina

Autopaikkaa ei voi irtisanoa kesän ajaksi ja varata talveksi uudelleen. Muista huolehtia siitä, ettei lapsille vaarallisia johtoja jää roikkumaan sähkötolpista. Kiinteistönhoitajalla on oikeus poistaa tolppaan irralleen jätetty johto. Jos sinulla on käytössäsi ylimääräinen autopaikka, joudut luopumaan yhdestä uuden asukkaan tullessa taloon, mikäli paikkoja ei ole vapaana riittävästi ja uusi asukas tarvitsee paikan. Vieraspaikat ovat tarkoitettu tilapäiseen pysäköintiin asukkaiden vieraille. Autopaikan voi varata toimistoltamme. Autopaikka- ja saunamaksut maksetaan vuokran yhteydessä.

YHTEISET TILAT


Viihtyisää asumista

Lempäälän Vuokrakotien asunnoissa on turvallista asua. Mukavaan ja viihtyisään asumiseen vaikuttavat asunnon lisäksi myös yhteiset tilat: porrashuone, hissi, pesutupa, varastot, kerhohuone ja piha-alue. Jokaisen tulisi omassa asumisessaan ottaa huomioon myös naapurinsa.

Kotieläimet

On mukava omistaa kotieläimiä ja pitää niistä hyvää huolta. Kissoista ja koirista sekä niiden ulkoiluttamisesta on kuitenkin omat määräyksensä järjestyslaissa. Niissä velvoitetaan koiran, kissan tai muun lemmikkieläimen omistaja huolehtimaan siitä, ettei eläin aiheuta häiriötä tai haittaa naapureille, muille talon asukkaille tai huoneistolle. Pidä eläimet ulkoilutettaessa kytkettynä. Kotieläinten omistajien pitää huolehtia myös siitä, ettei eläinten käyttäytymisestä tai jätöksistä aiheudu kenellekään haittaa. Eläinten ulkoiluttaminen on kielletty lasten leikkeihin varatuilla paikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä. Asukas on velvollinen maksamaan kotieläimensä huoneistolle mahdollisesti aiheuttamat vauriot.

Piha-alueet

Piha-alueilla on omat paikoitus-, jätehuolto-, kuivaus-, leikki-, peli- ja istutusalueensa. Neuvo omia ja muiden lapsia pihan oikeassa käytössä. Autot pysäköidään vain niille tarkoitetuille alueille, ei siis nurmikoille eikä pihakäytäville. Oman ja koko talon asukkaiden turvallisuuden kannalta on hyvä muistaa seuraava sääntö: Älä parkkeeraa autoasi missään tilanteessa väärin niin, etteivät hälytysajoneuvot (ambulanssi, paloauto tms.) pääse oville ja rakennuksen ahtaisiin nurkkauksiin. Pelastustielle pysäköinti on kielletty.

Viihtyisä piha-alue on jokaisen asukkaan toive. Mukava tapa on yhteisesti huolehtia pihan viihtyvyydestä vaikkapa osallistumalla kevätsiivoustalkoisiin. Rivitalohuoneistojen asuntopihan lannoitus, puhtaanapito ja nurmikon leikkaus kuuluvat asukkaan omiin tehtäviin. Avotulen teko omalla takapihalla on kielletty.

Jätekatoksissa on merkinnät kerättävistä ja lajiteltavista jätteistä. Se ei siis ole paikka vanhoille akuille, sohville, rikkinäisille pesukoneille tai muille tavaroille, joiden oikea osoite olisi kaatopaikka. Lisäjätteistä kertyy kustannuksia talolle, joka taas vaikuttaa vuokriin korottavasti. Huolehdi myös, että jäteastian kansi menee kiinni – niin se ei houkuttele lintuja ja jyrsijöitä. Jätteiden vastaanotto ja käsittely: Lempäälän jäteasema on avoinna ti-to klo 9-17, pe 11-17 ja la 9-15 osoitteessa Moisiolammentie 23. Puh. 03 240 5110.

Porrashuone

Porrashuone ja hissi antavat vaikutelman talon asukkaista. Portaita ei ole tarkoitettu tavaroiden säilytykseen, vaan jokaisen tulee pitää omat tavaransa omissa tiloissaan. Käytävän puhtaanapidon helpottamiseksi myös kynnysmattojen paikka on huoneiston sisäpuolella. Muistathan lisäksi, että tupakointi huoneistoissa ja talon yleisissä sisätiloissa on kielletty.

Varastot

Urheiluvälineille, polkupyörille ja lastenvaunuille on talossa omat säilytystilat. Jokaiselle asunnolle on lisäksi osoitettu oma lukittava varasto. Varastojen käytäville ei saa jättää tavaraa. Sinne hylätyt esineet kiinteistönhuolto vie kaatopaikalle.

Pesutupa

Jos talossasi on pesutupa, sen säännöt ja käyttöohjeet löytyvät pesutuvalta. Pesutupavaraus on syytä tehdä etukäteen ja noudattaa varausta. Pesutupa koneineen on tarkoitettu vain talon asukkaiden käyttöön. Mattojen pesu koneissa on kielletty. Muistathan siivota omat jälkesi pesutupavuoron päätyttyä.

Sauna

Saunavuoron voit varata ilmoittamalla asiasta Lempäälän Vuokrakotien toimistoon. Sen jälkeen voit itse käydä merkitsemässä vuorosi listaan. Saunavuorolistat löytyvät useimmiten saunaosaston ovesta. Jos vuorolista on täynnä ja sopivaa vuoroa ei löydy ota yhteys toimistollemme. Huoneistokohtaisen saunan löylyhuonetta ei saa käyttää pyykinkuivaukseen paloturvallisuussyistä.

Parvekkeet

Kerrostaloissa puisteluparvekkeet on varattu mattojen puistelua varten. Ajat löytyvät parvekkeen ovesta. Oman huoneistosi parveke on tarkoitettu oleskeluun. Mattojen puistelu omalta parvekkeelta on kielletty, koska roskat lentelevät naapureiden niskaan. Myöskään roskia tai tupakan tumppeja ei saa heitellä parvekkeelta. Grillaaminen parvekkeella ei ole sallittua kertakäyttö-, kaasu- tai hiiligrillillä. Sähkögrillin käyttö parvekkeilla on sallittu parvekelasit auki.

Kerhotilat

Useissa kiinteistöissä on asukkaiden käyttöön rakennettu kerho- ja askartelutila. Talosi kerhotilan käytöstä saat tietoja asukastoimikunnan jäseniltä tai alueesi kiinteistönhoitajalta.

HUONEISTON HOITO


Tarkkaile säännöllisesti kotisi pintoja ja materiaaleja mahdollisten vaurioiden varalta. Pidä silmällä erityisesti kylpyhuone- ja saunatiloja, koska niissä halkeamat ja pienetkin reiät saattavat aiheuttaa kosteusvaurioita. Koska kotisi tulee täyttää yleisesti hyväksytyt asuntojen laatuvaatimukset, ei huoneistossa saa tehdä remonttia ilman lupaa. Remontteja tekevät Lempäälän Vuokrakotien hyväksymät korjaajat. Jos kuitenkin tunnet itsesi tarpeeksi ammattitaitoiseksi siistimis- ja korjaustyöhön, sovi asiasta isännöitsijän kanssa. Korjaukset on tehtävä ammattitaidolla, huoneiston ilmeeseen sopivaksi. Kysy ennen kuin korjaat itse, ettei siitä aiheutuisi lisäkustannuksia. Lomake muutostyölupaa varten

Vesi- ja viemärilaitteet

Viat vesi- ja viemärilaitteissa tulee ilmoittaa välittömästi kiinteistöhuollolle. Viat voivat aiheuttaa suurta vahinkoa kotonasi ja koko talossa.

Omassa kodissaan kannattaa tarkkailla keittiön muovisia viemäriputkia, joiden tiivistysrenkaat saattavat ajan myötä alkaa vuotaa. Jos kylpyhuoneessa tai muissa kosteissa tiloissa muovitapetit, laatat tai muut pinnoitteet ovat irtoamassa seinistä tai lattiasta, on asiasta syytä ilmoittaa välittömästi isännöitsijälle tai huoltoyhtiöön.

Keittiöiden ja kylpyhuoneiden lattiakaivot ja hajulukot on syytä puhdistaa säännöllisesti asukkaan toimesta.

Pyykki- ja astianpesukoneasennukset tulee tehdä olemassa olevien määräysten ja ohjeiden mukaisesti. Väärä asennus voi aiheuttaa ison vahingon, jonka korvaa vahingon aiheuttaja (asukas). Muista ottaa kotivakuutus.

Sähkölaitteet

Asunnossasi olevien sähkölaitteiden korjauksia saa tehdä vain valtuutettu asennusliike. Laitteiden käytöstä löydät neuvoja niiden käyttöohjeista. Sulakkeiden, lamppujen ja loisteputkien hankinta ja asennus kuuluu asukkaalle (mm. lieden- ja jääkaapin valo).
Asukas maksaa sähkölaskussaan sähkökäyttöisen lattialämmityksen aiheuttamat kustannukset niissä huoneistoissa, joissa lattialämmitys on.

Palovaroitin

Kaikissa asunnoissa tulee lakisääteisesti olla yksi palovaroitin 60 huoneistoneliötä kohden. Niiden kunnossapito, pariston vaihto ja uuden pariston hankinta kuuluu lain mukaan asukkaan velvollisuuksiin. Tämän velvollisuuden laiminlyönnin perusteella vakuutusyhtiö voi vahinkotapauksessa kieltäytyä korvausten maksamisesta. Palovaroittimen toimivuus kannattaa testata kerran kuukaudessa.

Lämmityslaitteet

Asuntojen suositeltava lämpötila on noin +21 C. Lämpöpattereiden ei tarvitse aina olla tasaisen lämpimät, sillä patteritermostaatti säätelee veden virtausta patteriin.

Ilmanvaihto ja tuuletus

Asunnon tuuletuksen teet nopeasti ja tehokkaasti kunnollisella ristivedolla. Ikkunoiden pitäminen jatkuvasti raollaan tai avoimena lisää huomattavasti lämmityskustannuksia. Pidä huoneistossa olevat korvausilmaventtiilit jatkuvasti auki. Venttiilit kaipaavat myös puhdistusta, josta asukkaan on huolehdittava. Liesituulettimen rasvasuodatin on hyvä pestä kerran kuukaudessa. Mikäli kaipaat ohjeita, kysy kiinteistönhoitajalta.

Keneltä apua?

Asumisen aikana syntyy tilanteita, jolloin ei aina tiedä mistä apua ongelmiin on löydettävissä. Kaikissa asuntoosi ja siinä asumiseen liittyvissä ongelmissa voit kääntyä talosi kiinteistönhoitajan puoleen. Kiinteistönhuoltoyhtiön numero selviää talosi ilmoitustaululta. Vikailmoitus

Oman asuinympäristösi kehittämistä koskevat kysymykset voit osoittaa talosi asukastoimikunnalle tai isännöitsijälle.

JÄRJESTYSHÄIRIÖT


Kun talossa metelöidään, mitä asukas voi tehdä?

Jos naapuri häiritsee, voit mennä ystävällisesti keskustellen huomauttamaan asiasta. Jos keskustelu ei auta tai siihen ei ole mahdollisuutta tai häiriö on jatkuvaa, voit kirjallisesti valittaa asiasta isännöitsijälle. Kirjeestä tulee selvitä häiriköinnin luonne, ajankohta ja ilmoittajan yhteystiedot. Isännöitsijä voi tämän jälkeen lähettää häiriön aiheuttajalle kirjallisen huomautuksen. Mikäli häiriö jatkuu, tee uusi kirjallinen ilmoitus, jossa tulisi mielellään olla myös muita todistajia. Ilmoitus häiriöstä

Asia tutkitaan ja harkinnan perusteella annetaan varoitus. Varoituksen jälkeen aiheutetut häiriöt johtavat vuokrasopimuksen purkuun. Vaikeasta yöllisestä häiriöstä on syytä ilmoittaa suoraan poliisille. Jos huomaat että lapsia kohdellaan huonosti, voit tehdä lastensuojeluilmoituksen sosiaalitoimistoon.

On syytä muistaa, että vuokralainen on vastuussa myös omien vieraidensa aiheuttamasta häiriöstä. Jatkuvasta häiritsevästä asumisesta voi ottaa yhteyttä myös asukastoimikuntaan, joka voi viedä asiaa eteenpäin.

ASUNNON VAIHTO


Esimerkiksi perheen koon muuttuminen voi aiheuttaa tarpeen asunnon vaihtoon. Jos haluat vaihtaa asuntoa samassa talossa, voit laittaa talon ilmoitustaululle lapun vaihtohalukkuudestasi. Jos sopiva vaihtokumppani löytyy, asunto voidaan vaihtaa Lempäälän Vuokrakodit Oy:n luvalla tietyin edellytyksin. Jos haluat vaihtaa asuntoa toiseen kohteeseen, sinun täytyy tehdä sähköinen asuntohakemus.

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN


Toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus päättyy irtisanomisen perusteella irtisanomisajan kuluttua. Irtisanomisaika (1kk) on aina täysi kalenterikuukausi. Käytännössä tänään irtisanotun asunnon vuokrasopimus on voimassa seuraavan kuukauden viimeiseen päivään saakka, ja tältä ajalta maksat myös vuokran. Irtisanominen tehdään kirjallisena Lempäälän Vuokrakotien toimistoon.

Jos vuokrasopimus on tehty useamman henkilön nimiin, myös irtisanomisilmoituksen tulee olla kaikkien vuokralaisten allekirjoittama. Jos vuokralaisista toinen on lähdössä, hänen tulee käydä Lempäälän Vuokrakotien toimistossa kirjallisesti irtisanomassa sopimus omalta osaltaan. Muutoin hän on edelleen vastuussa vuokrista ja asunnosta.

Kaikki avaimet luovutetaan Lempäälä-talon palveluaulaan. Jos kaikkia huoneiston avaimia ei muuton yhteydessä palauteta, lukko sarjoitetaan uudestaan. Lasku tehdystä työstä lähetetään poismuuttaneelle asukkaalle.

Pois muuttaessaan asukas on vastuussa siitä, että asunto on siinä kunnossa, että uusi asukas voi muuttaa sisään. Jos olet hoitanut asuntoasi huonosti tai jätät sen siivoamatta, remontti- ja siivouskulut laskutetaan vakuusmaksun ylimenevältä osalta sinulta. Asunnon siivous ei siis missään olosuhteissa kuulu kiinteistöyhtiön velvollisuuksiin.

Irtisanomisilmoitus, muistilista pois muuttavalle asukkaalle, siivousohje ja laskutushinnasto löytyvät TÄÄLTÄ.


ASUKASTOIMINTA


Asukasdemokratia

Voit vaikuttaa asumiseesi ja ympäristöösi asukasdemokratian kautta. Asukasdemokratia perustuu asukkaiden vapaaehtoisuuteen ja aktiivisuuteen.

Asukastoimikunta

Asukastoimikunta tekee yhteistyötä kiinteistöyhtiön ja asukkaiden välillä. Asukastoimikunnan/luottamushenkilöiden tehtävänä on: - edistää alueen yleistä viihtyvyyttä, turvallisuutta ja järjestystä - tarkkailla kiinteistön kuntoa - tehdä tarvittaessa aloitteita epäkohtien ja puutteiden korjaamiseksi. Toimikunta valitsee myös ehdokkaan Lempäälän Vuokrakotien hallituksen jäseneksi.